Jesienny Tort Halloweenowy
Jesienny Tort Halloweenowy
Ogólnie nie obchodzę halloween, ale miałem ogromną ochotę zrobić właśnie w takim stylu malutki torcik 🙂 Zawarłem w nim wszystkie smaki jesieni 🙂 Chcecie spróbować? 🙂
Składniki
Biszkopt 18cm
- 5 jajek
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- ⅓ szklanki kakao
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Mus jabłkowo-gruszkowy
- 2 szare renety
- 2 bera hardy
- 50 gram cukru
- 3 łyżeczki agaru
- 2 łyżeczki cynamonu
Krem mascarpone
- 250 gram mascarpone
- 100 gram śmietanki 30%
- 150 gram cukru pudru
- kilka kropel zielonego barwnika
Mus dyniowo-śliwkowy
- 12 śliwek węgierek
- 1 szklanka puree z dyni hokkaido
- 50 gram cukru
- 3 łyżeczki agaru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Tynk
- 200 gram białej czekolady
- 75 gram śmietanki 30%
- 40 gram masła
- kilka kropel czarnego barwnika
Polewa
- 200 gram białej czekolady
- 50 gram śmietanki 30%
- kilka kropel fioletowego barwnika
Brownie limonkowe
- Brownie limonkowe:
- 60 gram masła
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 55 gram cukru
- 82 gram mąki
- 1 jajko
- sok z jednej limonki i otarta skórka
- kieliszek rumu
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesiane kakao, przyprawę korzenną, mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
- Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy korzenną nalewką(domową lub kupną). Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy aż do rozpadnięcia. Następnie dodajemy cynamon, agar i chwilę gotujemy. Blendujemy, wylewamy na spód i przykrywamy kolejną warstwą. Następnie drylujemy śliwki i zasypujemy cukrem, dodajemy, przyprawy korzenne, agar i chwilę gotujemy. Mieszamy z dynią i blendujemy. Wylewamy na kolejny blat. Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, barwimy na zielono i wykładamy na kolejny blat. Przykrywamy ostatnim blatem i odstawiamy na conajmniej 6 godzin do schłodzenia, po tym czasie przygotowujemy tynk. Wszystkie składniki (oprócz barwnika) wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania. Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Powtarzamy czynności przy polewie, w rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i barwnik. Rozlewamy równomiernie na górze.
- Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z limonki i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kruszymy na wierzch i po bokach. Formujemy figurki z masy plastycznej i dekorujemy nimi tort. Smacznego!