Jesienny tort duszkowy

Jesienny tort duszkowy

Jesienny tort duszkowy

3 lata minęły jak jeden dzień, można rzecz to właśnie 18 Października został postawiony blog i tak się zaczęło, dlatego starałem się zrobić coś wyjątkowego i myślę, że sprostałem temu zadaniu 😉
Porcje 6 osób

Składniki
  

Biszkopt

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru

Krem z mango

  • pulpa z 2 dojrzałych mango
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram cukru lub kilka łyżek karmelu

Mus owocowy

  • 200 gram truskawek
  • 200 gram malin
  • 150 gram śliwek węgierek
  • 100 gram cukru
  • 3 łyżeczki agaru

Krem orzechowy

  • 250 gram mascarpone
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Karmel

  • 150 gram cukru
  • 70 gram zimnego masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Duszki bezowe

  • 2 białka
  • 100 gram cukru
  • kilka kropel barwnika czarnego food colour

Tynk

  • 200 gram białej czekolady
  • 75 gram śmietanki 30%
  • 40 gram masła
  • kilka kropel czarnego barwnika

Przygotowanie
 

  • Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
  • Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy ciemnym rumem. Pulpę z mango miksujemy z mascarpone i z ostudzonym solonym karmelem. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. W rondelku zagotowujemy wszystkie owoce, dodajemy agar i blendujemy na gładką masę, przelewamy przez sito, w celu pozbycia się pestek z malin. Przykrywamy kolejnym blatem. Miksujemy masło z orzechowe z mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy i przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę do ostudzenia i stężenia mas. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Wszystkie składniki (oprócz barwnika) tynku wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania. Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Zabieramy się za duszki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, najlepiej po łyżce i ubijamy do momentu aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do rękawa i wyciskamy na blachę. Suszymy godzinę w piekarniku 100 stopni i przy uchylonych drzwiczkach kolejne 40 minut. Bierzemy wykałaczkę i maczamy koniec, rysujemy oczka i buzię duszków. Wylewamy karmel na wierzch i staramy się zrobić drobne strużki. Dekorujemy duszkami i popcornem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.