Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym
Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym
Dwa dni wszystko pozamykane, więc trzeba było zrobić coś domowego 🙂 Kurczak w cieście kokosowym jest bardzo prosty, a z sosem jak od chińczyka jest przepyszny 🙂
Składniki
Ciasto kokosowe
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 400 gram wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli, pieprzu
Sos słodko-kwaśny
- 1 papryczka chili
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 70 gram cukru
- sok z cytryny
- 300 ml wody
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 70 ml octu ryżowego
Dodatkowo
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Najpierw kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy soli, pieprzu i czosnku granulowanym. Do miski wlewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, ciasto powinno być bardzo gęste. Rozgrzewamy olej, każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Czosnek, chili i imbir ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki oprócz skrobi i zagotowujemy. Skrobię rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu. Gotujemy aż do zgęstnienia. Smacznego!