Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym

Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym

Kurczak w cieście kokosowym z sosem słodko-kwaśnym

Dwa dni wszystko pozamykane, więc trzeba było zrobić coś domowego 🙂 Kurczak w cieście kokosowym jest bardzo prosty, a z sosem jak od chińczyka jest przepyszny 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto kokosowe

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 400 gram wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, pieprzu

Sos słodko-kwaśny

  • 1 papryczka chili
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 gram cukru
  • sok z cytryny
  • 300 ml wody
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 70 ml octu ryżowego

Dodatkowo

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie
 

  • Najpierw kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy soli, pieprzu i czosnku granulowanym. Do miski wlewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, ciasto powinno być bardzo gęste. Rozgrzewamy olej, każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Czosnek, chili i imbir ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki oprócz skrobi i zagotowujemy. Skrobię rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu. Gotujemy aż do zgęstnienia. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating