Korzenna szarlotka
Korzenna szarlotka
Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie 🙂 Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka 🙂 Kto chce kawałek? 🙂
Składniki
Składniki
- 150 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 gram cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 2 kg jabłek
Przygotowanie
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem. Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!