Korzenna szarlotka

Korzenna szarlotka

Korzenna szarlotka

Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie 🙂 Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka 🙂 Kto chce kawałek? 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 150 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 gram cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 2 kg jabłek

Przygotowanie
 

  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem. Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.