Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym
Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym
Czas świąt coraz bliżej 🙂 Jednak za nim pojawi się podróż świąteczna, zapraszam na pyszny tort czekoladowo-orzechowy 🙂
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- ¼ kakao
- ¾ szklanki cukru
- brandy do nasączenia
Krem orzechowo-czekoladowy
- 250 gram mascarpone
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 50 śmietanki 30%
- 50 gram cukru pudru
- 300 gram orzechów włoskich
Mus z malin
- 300 gram malin
- 2 łyżeczki agaru
Tynk milkyway
- 200 gram masła
- 85 gram cukru
- 71 ml mleka
- 114 gram mleka w proszku
Polewa
- 200 gram białej czekolady
- 50 gram śmietanki 30%
- kilka kropel czerwonego barwnika
Przygotowanie
- Biszkopt przygotowujemy standardowo, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mieszamy z przesianą mąką, przyprawą korzenną, kakao i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu dzielimy na 4 blaty i każdy nasączamy brandy. Przygotowanie kremu rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady w śmietance. Orzechy mielimy na pył i gdy czekolada ostygnie miksujemy wszystko razem. Przekładamy biszkopt dwukrotnie kremem. W rondelku rozgotowujemy maliny, dodajemy agar i blendujemy na gładki mus. Wylewamy na wierzch. Przykrywamy ostatnim blatem i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie, rozpuszczamy cukrem w mleku i studzimy. Ucieramy masło, wlewając powoli syrop mleczny, na koniec wsypujemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Tynkujemy tort i wstawiamy do stwardnienia. W rondelku podgrzewamy śmietankę z czekoladą, dodajemy barwnik i odstawiamy do momentu aż polewa uzyska 35 stopni. Polewamy z wierzchu, tworząc malutkie kropelki. Smacznego!