Pełnoziarniste pierogi z dorszem i czerwoną soczewicą
Pełnoziarniste pierogi z dorszem i czerwoną soczewicą
Pierogi podczas diety? Czemu nie 🙂 Jednak nie mogą być zwykłe, najlepiej aby były pełnoziarniste. To co bierzemy się za lepienie? 🙂
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Farsz
- 300 gram polędwica z dorsza
- 150 gram ugotowanej soczewicy czerwonej
- pęczek kolendry
- 100 gram hummusu
- sok z 1 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 mała starta szalotka
Przygotowanie
- Składniki ciasta mieszamy łyżką i zarabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i przykrywamy szmatką. Dorsza siekamy drobno, przyprawiamy i dodajemy resztę składników dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zamykamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu możemy podsmażyć na masełku. Smacznego!