Moje pierwsze danie
Moje pierwsze danie
Każdy nawet ja zaczynał od jakiegoś dania i takim pierwszym, które zrobiłem nie uwierzycie, miałem prawie 20 lat był kotlet z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, zapiekane ziemniaczki w śmietanie i z serem oraz surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tajnego składnika 🙂 Pochwalcie się w komentarzach o swoich pierwszych daniach 🙂
Składniki
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- płatki kukurydziane
- 150 gram orzechów laskowych
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta suszonego chilli
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
Ziemniaczki
- 500 gram obranych ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- starty red cheedar
- 300 gram śmietany 18%
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
- sok z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pęczek posiekanej kolendry
Przygotowanie
- Najpierw przygotujmy surówkę, w tym celu kapustę, marchewkę, jabłko i cebulę ścieramy na grubych oczkach na tarce. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzła. Zabieramy się za ziemniaczki, w garnuszku rozrabiamy śmietanę z przyprawami, oregano, bazylią i solą oraz pieprzem. Mieszamy z pokrojonymi w ćwiartkę ziemniakami i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. 10 minut przed końcem, posypujemy startym serem. Zostało nam zrobienie kotletów, piersi z kurczaka rozpłaszczamy tłuczkiem do mięsa, nacieramy solą, pieprzem i przyprawami. W rozdrabniaczu mielimy prawie na pył płatki z orzechami i miodem. W misce roztrzepujemy jajko, na patelni rozgrzewamy olej. Piersi obtaczamy w jajku i panierce. Smażymy na złoty kolor. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!