Sernik z kakaowym spodem musem z porzeczek
Sernik z kakaowym spodem musem z porzeczek
Uwielbiam serniki, a Wy?
Składniki
Masa serowa
- 250 gram mascarpone
- 250 gram ricotty
- 4 jajka
- 150 gram cukru
- skórka otarta z 2 limonek
- sok z 2 limonek
Spód i rant
- ciasteczka kakaowe 150g
- 50 gram masla
Mus owocowy
- 100 gram czarnej porzeczki
- 100 gram czerwonej porzeczki
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
- Tortownicę 16cm wykładamy papierem do pieczenia, rant natłuszczamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy zblendowane ciasteczka kakaowej. Wykładamy spód i rant. Składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy początkowo kwadrans 15 minut w 170 stopniach do ścięcie masy, a następnie przez kolejną 1 godzinę 15 minut w 140 stopniach. Po wystygnięciu przygotowujemy mus. W rondelku zagotowujemy porzeczki. Dodajemy rozpuszczona żelatynę i łączymy z zblendowanymi owocami. Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!