Sernik gleba

Sernik gleba

Sernik gleba

Ultra czekoladowy, trochę kwaskowy, a najważniejsze przepyszny sernik, przypominający przekrój gleby. Co w nim znajdziemy? Na początek super brownie, potem jej siostra blondie, sernik z dodatkiem mango, mus z antonówek i bezę 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Brownie

  • 60 gram masła
  • 100 gram czekolady gorzkiej 70%
  • 55 gram cukru
  • 82 gram mąki
  • 1 jajko
  • sok z limonki otarta skórka z 1 limonki
  • kieliszek rumu

Blondie

  • 60 gram masła
  • 100 gram czekolady białej
  • 55 gram cukru
  • 82 gram mąki
  • 1 jajko
  • sok z limonki otarta skórka z 1 limonki
  • kieliszek rumu

Masa serowa

  • 500 kg sera twarogu wiejskiego
  • 1 mango
  • 200 gram cukru
  • 36 gram mąki ziemniaczanej
  • 250 gram ricotty
  • 3 jajka

Mus jabłkowy

  • 2-3 łyżki cukru
  • 5 antonówek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza

  • 50 gram cukru
  • 1 białko

Przygotowanie
 

  • Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z limonki skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzamy czynność tylko zamieniamy gorzką czekoladę na białą. Wylewamy również na wierzch i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie mieszamy sery, dodajemy aromat cytrynowy, pulpę z mango, miksujemy razem. Na koniec wbijamy jajka i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy i zajmiemy się musem.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i gdy się rozpadną, cynamon. Mieszamy i wykładamy na wierzch. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier partiami. Suszymy w 100 stopniach przez godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Na wierzch sernika wkładamy mus z antonówek i układamy bezy. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.