Sernik gleba
Sernik gleba
Ultra czekoladowy, trochę kwaskowy, a najważniejsze przepyszny sernik, przypominający przekrój gleby. Co w nim znajdziemy? Na początek super brownie, potem jej siostra blondie, sernik z dodatkiem mango, mus z antonówek i bezę 🙂
Składniki
Brownie
- 60 gram masła
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 55 gram cukru
- 82 gram mąki
- 1 jajko
- sok z limonki otarta skórka z 1 limonki
- kieliszek rumu
Blondie
- 60 gram masła
- 100 gram czekolady białej
- 55 gram cukru
- 82 gram mąki
- 1 jajko
- sok z limonki otarta skórka z 1 limonki
- kieliszek rumu
Masa serowa
- 500 kg sera twarogu wiejskiego
- 1 mango
- 200 gram cukru
- 36 gram mąki ziemniaczanej
- 250 gram ricotty
- 3 jajka
Mus jabłkowy
- 2-3 łyżki cukru
- 5 antonówek
- 1 łyżeczka cynamonu
Beza
- 50 gram cukru
- 1 białko
Przygotowanie
- Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z limonki skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzamy czynność tylko zamieniamy gorzką czekoladę na białą. Wylewamy również na wierzch i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie mieszamy sery, dodajemy aromat cytrynowy, pulpę z mango, miksujemy razem. Na koniec wbijamy jajka i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy i zajmiemy się musem.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i gdy się rozpadną, cynamon. Mieszamy i wykładamy na wierzch. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier partiami. Suszymy w 100 stopniach przez godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Na wierzch sernika wkładamy mus z antonówek i układamy bezy. Smacznego!