Sernik dyniowo-brzoskwiniowy z musem malinowym

Sernik dyniowo-brzoskwiniowy z musem malinowym

Sernik dyniowo-brzoskwiniowy z musem malinowym

Jeszcze lato, ale powoli robi się bardzo jesiennie, zwłaszcza widać to już nad morzem. Pełno złotych liści, więc czas na odświeżoną wersję sernika dyniowego 🙂 Kto lubi?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogu wiejskiego
  • 1 dynia hokkaido
  • 4 brzoskwinie
  • 400 gram cukru
  • 72 gram mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Mus malinowy

  • 3 łyżki cukru
  • 400 gram malin
  • 2 łyżeczki agaru

Herbatnik

  • 150 gram mąki pszennej
  • 75 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 gram masła
  • 25 gram cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie
 

  • Na początek zabieramy się za spód naszego sernika. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Następnie wyciągamy ciasto i zaczynamy wyrabiać. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg spodu od tortownicy i pieczemy 15 minut, do zarumienienia brzegów. Studzimy. Dynię pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Brzoskwinie obieramy, wykrawamy pestkę i blendujemy z dynią. Składniki sernika, wkładamy miski i miksujemy tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 65 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie studzimy i zabieramy się za mus. Maliny wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.