Sernik dyniowo-brzoskwiniowy z musem malinowym
Sernik dyniowo-brzoskwiniowy z musem malinowym
Jeszcze lato, ale powoli robi się bardzo jesiennie, zwłaszcza widać to już nad morzem. Pełno złotych liści, więc czas na odświeżoną wersję sernika dyniowego 🙂 Kto lubi?
Składniki
Masa serowa
- 1 kg sera twarogu wiejskiego
- 1 dynia hokkaido
- 4 brzoskwinie
- 400 gram cukru
- 72 gram mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Mus malinowy
- 3 łyżki cukru
- 400 gram malin
- 2 łyżeczki agaru
Herbatnik
- 150 gram mąki pszennej
- 75 ml śmietany kremówki 30%
- 50 gram masła
- 25 gram cukru pudru
- szczypta soli
Przygotowanie
- Na początek zabieramy się za spód naszego sernika. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Następnie wyciągamy ciasto i zaczynamy wyrabiać. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg spodu od tortownicy i pieczemy 15 minut, do zarumienienia brzegów. Studzimy. Dynię pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Brzoskwinie obieramy, wykrawamy pestkę i blendujemy z dynią. Składniki sernika, wkładamy miski i miksujemy tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 65 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie studzimy i zabieramy się za mus. Maliny wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Smacznego!