Post ID: 2565

Pierogi szarlotka
Moja babcia robiła kiedyś pierogi z jabłkami, lecz ja postanowiłem przerobić jej przepis i powstały dzięki temu najsmaczniejsze pierogi na słodko, moim zdaniem ever 🙂 Jeżeli chcecie się przekonać to koniecznie przygotujcie i pochwalcie się nimi 🙂
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Farsz
- 3 szare renety
- 10 śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru
- ½ szklanki czerwonego wina
Kruszonka
- 80 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie
- Do garnka wkładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone w ćwiartki śliwki, cukier i zalewamy winem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Odparowujemy alkohol i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji powideł. Zestawiamy z palnika i studzimy.
- Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki, wysypujemy na blachę kruszonkę i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
- Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na złoty kolor. Podajemy z kruszonką i kwaśną śmietaną. Smacznego!