Post ID: 2565

Pierogi szarlotka

Moja babcia robiła kiedyś pierogi z jabłkami, lecz ja postanowiłem przerobić jej przepis i powstały dzięki temu najsmaczniejsze pierogi na słodko, moim zdaniem ever 🙂 Jeżeli chcecie się przekonać to koniecznie przygotujcie i pochwalcie się nimi 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 3 szare renety
  • 10 śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki czerwonego wina

Kruszonka

  • 80 gram masła
  • 50 gram cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie
 

  • Do garnka wkładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone w ćwiartki śliwki, cukier i zalewamy winem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Odparowujemy alkohol i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji powideł. Zestawiamy z palnika i studzimy.
  • Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki, wysypujemy na blachę kruszonkę i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
  • Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na złoty kolor. Podajemy z kruszonką i kwaśną śmietaną. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.