Duet czekoladowo-serowy
Duet czekoladowo-serowy
Trochę ostatnio byłem zabiegani kochani, ale to nic coś słodkiego zawsze znajdę dla Was 🙂 Proste ciasto świetnie sprawdza się zarówno do kawy, jak i na kolację 😛 Kto chce spróbować? 🙂
Składniki
Masa serowa
- 750 gram sera twarogu wiejskiego
- 300 gram cukru
- 56 gram mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- skórka otarta z cytryny
- sok z 1 cytryny
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki pszennej
- 90 gram cukru
- 77 gram masła
- Skórka otarta z 1 limonki i sok
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 17 gram cukru pudru
- 300 gram śliwek węgierek
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wierzch kładziemy wydrylowane połówki śliwek. Następnie bierzemy się za sernik. Składniki sernika wkładamy do miski i miksujemy tylko do ich połączenia. Wylewamy na śliwki i pieczemy 65 minut w temperaturze 150 stopni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!