Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym, malinami

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym, malinami

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym, malinami

Jesień za oknem daje nam się we znaki, ale w kuchni za to bardzo czekoladowo i kolorowo 🙂 Ciasto z musem z gorzkiej czekolady i malinami to idealne połączenie na jesienne popołudnia i wieczory.
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 84 gram mąki pszennej
  • 90 gram cukru
  • 77 gram masła
  • Skórka otarta z 1 limonki i sok
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17 gram cukru pudru

Mus czekoladowy

  • 200 gram czekolady gorzkiej
  • szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • szczypta soli

Mus malinowy

  • 400 gram malin
  • 5 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto kroimy na 3 blaty. Następnie przygotowujemy mus, kakao rozpuszczamy w wodzie, dodajemy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy śmietankę z solą na sztywno i dodajemy partiami do czekolady. Składamy ciasto w rancie, na spód wykładamy pierwszy blat, na to mus czekoladowy i bierzemy się za przygotowanie musu z malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, maliny podgrzewamy. Żelatynę przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy. Dodajemy do malin i blendujemy. Przelewamy przez sitko i przykrywamy kolejny blat. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating