Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym, malinami
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym, malinami
Jesień za oknem daje nam się we znaki, ale w kuchni za to bardzo czekoladowo i kolorowo 🙂 Ciasto z musem z gorzkiej czekolady i malinami to idealne połączenie na jesienne popołudnia i wieczory.
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki pszennej
- 90 gram cukru
- 77 gram masła
- Skórka otarta z 1 limonki i sok
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 17 gram cukru pudru
Mus czekoladowy
- 200 gram czekolady gorzkiej
- ⅓ szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki śmietanki 30%
- szczypta soli
Mus malinowy
- 400 gram malin
- 5 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto kroimy na 3 blaty. Następnie przygotowujemy mus, kakao rozpuszczamy w wodzie, dodajemy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy śmietankę z solą na sztywno i dodajemy partiami do czekolady. Składamy ciasto w rancie, na spód wykładamy pierwszy blat, na to mus czekoladowy i bierzemy się za przygotowanie musu z malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, maliny podgrzewamy. Żelatynę przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy. Dodajemy do malin i blendujemy. Przelewamy przez sitko i przykrywamy kolejny blat. Smacznego!