Korzenny placek dyniowy polany karmelem z musem ze śliwek i kremem kokosowym
Korzenny placek dyniowy polany karmelem z musem ze śliwek i kremem kokosowym
Pogoda za oknem nie sprzyja w końcu jesień nastała na dobre, a kilka dni temu było jeszcze ciepło 🙂 Na szczęście wkraczam z rozgrzewającym ciastem. Lubicie ciasta z dynią?
Składniki
Ciasto dyniowe 18cm
- 300 gram puree z dyni hokkaido
- 300 gram mąki
- 1,5 łyżeczki do pieczenia
- 4 jajka
- 65 gram stewii
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cynamonu
- Mus ze śliwek:
- 400 gram śliwek węgierek
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody
Krem kokosowy
- ⅓ puszki mleczka kokosowego śmietanka
- 200 gram wiórków kokosowych
- 250 gram mascarpone
- 75 gram stewii
Karmel
- 150 gram cukru
- 70 gram zimnego masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiewamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Łączymy składniki z obu misek i pieczemy około godziny, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Po wystygnięciu dzielimy na 3 blaty. W misce miksujemy mascarpone z mleczkiem, wiórkami i stewią. wykładamy na spód. Przykrywamy kolejnym blatem. W rondelku zagotowujemy wydrylowane śliwki i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy na gładką masę i wylewamy. Przykrywamy górnym blatem. Odstawiamy do lodówki, do stężenia. Na koniec przygotowujemy karmel. W rondelku rozpuszczamy cukier, obserwujemy żeby nie przypalić inaczej będzie gorzki, co jakiś czas mieszamy, gdy jest już płynny dokładamy pokrojone w kostkę masło. Po dodaniu nasza mikstura zacznie się bardzo pienić, mieszamy aż do połączenia. Powtarzamy krok ze śmietanką. Na koniec dodajemy przyprawy i odstawiamy do zgęstnienia. Wylewamy na wierz. Smacznego!