Babeczki z ciasta francuskiego z cynamonowym budyniem
Babeczki z ciasta francuskiego z cynamonowym budyniem
Mimo, że za oknami jesień to pogoda wcale nie najgorsza ;), dlatego dzisiaj mam dla Was babeczki z ciasta francuskiego z pysznym budyniem cynamonowym 🙂
Składniki
Składniki
- 2 żółtka
- 10 gram skrobi ziemniaczanej
- 100 gram cukru
- płat ciasta francuskiego
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150 ml mleka
- 1 kora cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego
Przygotowanie
- Do rondelka wsypujemy mąkę, cukier i żółtka, podgrzewamy cały czas mieszając aż wszystkie składniki ze sobą się połączą. Następnie dodajemy kremówkę, mleko i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Nasza masa powinna być gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Formę do muffinek smarujemy masłem. Ciasto francuskie zwijamy w rulon i dzielimy na 12 części. Wylepiamy każde zagłębienie ciastem. Nalewamy budyń do ¾ wysokości i pieczemy w 230 stopniach przez 15-20 minut. Posypujemy świeżym cynamonem. Smacznego!