Kurczak miodowo-czosnkowy
Kurczak miodowo-czosnkowy
Proste dania z woka są najlepsze moim zdaniem 🙂 Taki właśnie jest miodowy-czosnkowy kurczak 🙂
Składniki
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- olej sezamowy do smażenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- sezam
- szczypiorek
- 2 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski wrzucamy do woka, smażymy aż do zrumienienia, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż puści sok. Dorzucamy posiekany czosnek. Smażymy minutę, dodajemy miód, sos sojowy i ocet ryżowy. Mieszamy dokładnie i dodajemy wodę. Redukujemy sos do momentu aż zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy. Wstawiamy ryż, gotujemy zgodnie z przepisem. Podajemy z ryżem, sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!