Wilgotne ciasto czekoladowe z aromatem limonki, krem kokosowy i pyszny frużelina od marki stovit.

Wilgotne ciasto czekoladowe z aromatem limonki, krem kokosowy i pyszny frużelina od marki stovit.

Wilgotne ciasto czekoladowe z aromatem limonki, krem kokosowy i pyszny frużelina od marki stovit.

Wilgotne ciasto czekoladowe z aromatem limonki, krem kokosowy i pyszny frużelina od marki stovit.
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 84 gram mąki pszennej
  • 90 gram cukru
  • 77 gram masła
  • Skórka otarta z 1 limonki i sok
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17 gram cukru pudru

Krem kokosowy

  • puszka mleczka kokosowego sama śmietanka
  • 200 gram śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 gram cukru pudru
  • laska wanilii
  • 300 gram wiórków kokosowych

Krem mascarpone

  • śmietanka 36% 200g
  • 250 gram mascarpone

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę z mleczkiem i laską wanilii gotujemy, studzimy dodajemy cukier puder, ubijamy do momentu uzyskania kremu, dolewamy rozpuszczoną żelatynę i wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy na 3 blaty. Wykładamy na spód frużelinę z marakui i brzoskwini, na to krem. Przykrywamy blatem i powtarzamy operację. Zostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem razem, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.