Wilgotne ciasto czekoladowe z aromatem limonki, krem kokosowy i pyszny frużelina od marki stovit.
Wilgotne ciasto czekoladowe z aromatem limonki, krem kokosowy i pyszny frużelina od marki stovit.
Wilgotne ciasto czekoladowe z aromatem limonki, krem kokosowy i pyszny frużelina od marki stovit.
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki pszennej
- 90 gram cukru
- 77 gram masła
- Skórka otarta z 1 limonki i sok
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 17 gram cukru pudru
Krem kokosowy
- puszka mleczka kokosowego sama śmietanka
- 200 gram śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 gram cukru pudru
- laska wanilii
- 300 gram wiórków kokosowych
Krem mascarpone
- śmietanka 36% 200g
- 250 gram mascarpone
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę z mleczkiem i laską wanilii gotujemy, studzimy dodajemy cukier puder, ubijamy do momentu uzyskania kremu, dolewamy rozpuszczoną żelatynę i wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy na 3 blaty. Wykładamy na spód frużelinę z marakui i brzoskwini, na to krem. Przykrywamy blatem i powtarzamy operację. Zostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem razem, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Smacznego!