Pierogi z bobem i boczkiem
Pierogi z bobem i boczkiem
Nie samym słodkim człowiek żyje, a tym bardziej że Bob nie jest taki drogi już 🙂
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Farsz
- 400 gram paczka bobu
- 300 gram boczku wędzonego
- 4 ugotowane ziemniaki
- 300 gram młodej kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- kubek startego parmezanu
- kilka gałązek tymianku
- garść liści kolendry
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Bób i ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie posiekaną młodą kapustę . Dodajemy posiekany tymianek i kolendrę. Dolewamy śmietanki i redukujemy, dodajemy do przepuszczonych przez praskę ziemniaków i bób. Dokładnie mieszamy, wsypujemy starty parmezan, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku.
- Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność 🙂 Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy rantem 10cm koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Roztapiamy masło na patelni i podsmażamy z obu stron pierogi. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!