Pierogi z bobem i boczkiem

Pierogi z bobem i boczkiem

Pierogi z bobem i boczkiem

Nie samym słodkim człowiek żyje, a tym bardziej że Bob nie jest taki drogi już 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 400 gram paczka bobu
  • 300 gram boczku wędzonego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 300 gram młodej kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • kubek startego parmezanu
  • kilka gałązek tymianku
  • garść liści kolendry
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie
 

  • Bób i ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie posiekaną młodą kapustę . Dodajemy posiekany tymianek i kolendrę. Dolewamy śmietanki i redukujemy, dodajemy do przepuszczonych przez praskę ziemniaków i bób. Dokładnie mieszamy, wsypujemy starty parmezan, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku.
  • Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność 🙂 Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy rantem 10cm koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Roztapiamy masło na patelni i podsmażamy z obu stron pierogi. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.