Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską

Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską

Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską

Mimo, że do jesieni jeszcze 2 miesiące to już nabrałem ochoty na jesienne ciasta. Najbardziej smakuje mi szarlotka, a Wam?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki szarlotka

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 gram orzechów włoskich
  • 100 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko rozmiar M
  • 3 jabłka ligole
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mus z czarnej porzeczki

  • 500 gram czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki cukru

Beza włoska

  • 2 białka
  • 150 gram cukru
  • 30 ml wody

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę, cukier migdałowy, cukier i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i ⅔ wkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do garnka wkładamy pokrojone w kostkę jabłka, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ⅓ ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie studzimy i podgrzewamy czarną porzeczkę z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Blendujemy, przelewamy przez sito i wlewamy na górę szarlotki. Odstawiamy do stężenia. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem ręcznym. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.