Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską
Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską
Mimo, że do jesieni jeszcze 2 miesiące to już nabrałem ochoty na jesienne ciasta. Najbardziej smakuje mi szarlotka, a Wam?
Składniki
Składniki szarlotka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 200 gram orzechów włoskich
- 100 gram masła
- 1 łyżeczka cukru migdałowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko rozmiar M
- 3 jabłka ligole
- 1 łyżeczka cynamonu
Mus z czarnej porzeczki
- 500 gram czarnej porzeczki
- 2 łyżeczki agaru
- 2 łyżki cukru
Beza włoska
- 2 białka
- 150 gram cukru
- 30 ml wody
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę, cukier migdałowy, cukier i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i ⅔ wkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do garnka wkładamy pokrojone w kostkę jabłka, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ⅓ ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie studzimy i podgrzewamy czarną porzeczkę z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Blendujemy, przelewamy przez sito i wlewamy na górę szarlotki. Odstawiamy do stężenia. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem ręcznym. Smacznego!