Powiew czekolady
Powiew czekolady
Dobre, proste i szybkie ciasto, a przy okazji smaczne. Bardzo często przewija się w wielu wypowiedziach, dlatego postanowiłem zrobić czekoladowa znajomość 🙂 Ciasto proste, smaczne i tanie, czego chcieć więcej? 🙂
Składniki
Ciasto
- 100 gram mąki pszennej
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 50 gram masła
- 150 gram cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny do nasączenia biszkoptu
Frużelina truskawkowo-malinowa
- 100 gram malin
- 400 gram truskawek
- 2 łyżeczki agaru
Krem
- 600 gram śmietanki 36%
- 100 gram cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z przesiana make, a następnie z masą czekoladową. Pieczemy około 40 minut i sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy, w międzyczasie przygotowujemy frużelinę, maliny i truskawki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Zestawiamy z ognia. Biszkopt dzielimy na 3 części, każdą nasączamy sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wykładamy frużelinę, przykrywamy kolejnym, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatyną i przekładamy ciasto. Dekorujemy pokruszonym ciastem i ubitą śmietanką. Smacznego!