Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem, białym makiem i sezamem
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem, białym makiem i sezamem
Też nie macie czasu iść do piekarni, a potrzebujecie bułek? Jeżeli odpowiedzieliście na wszystkie odpowiedzi pozytywnie, to ten przepis jest dla Was 🙂 Pyszne, chrupiące na 3 dzień i nadal świeże! Nie ma lepszych bułeczek 🙂
Składniki
Składniki
- Mała kostka drożdży
- 500 gram przesianej mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- biały mak i sezam do posypania
- 1 roztrzepane jajko
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 100 gram ziarna słonecznika
Przygotowanie
- Robimy rozczyn, mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z sola i prażonym ziarnem słonecznika. Wlewamy rozczyn, resztę mieszanki wody z mlekiem, masło i wyrabiamy z 4-5 minut aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każda każda nich rozwałkowujemy na cienki wałek. Zawijamy w dowolny sposób i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułki z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem oraz białym makiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 30 minut z termoobiegiem do uzyskania chrupiącej skórki. Smacznego!