Chlebek z sezamem i białym makiem
Chlebek z sezamem i białym makiem
Były bułeczki na śniadanko, jest i chlebek 🙂 Bułeczki przypadły Wam bardzo do gustu myślę, że chlebek jeszcze bardziej 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram mąki pszennej typ 550
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 15 gram świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 roztrzepane jajko
- sezam i biały mak do posypania
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy, dodajemy wodę, sól, oliwę z oliwek i rozczyn. Wyrabiamy ciasto aż będzie swobodnie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem oraz białym makiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 40 minut. Smacznego!