Pełnoziarnista zebra
Pełnoziarnista zebra
Zebra każdej jest znana, ale czy jedliście ją w formie babki w zdrowszej wersji? Zapewne nie, a jest 100 razy lepsza 🙂 Jeżeli nie wiecie co podać na świąteczny stół to najlepiej babkę zebrę 🙂
Składniki
Składniki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru, cały czas miksując, na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Do jajek na przemian wlewamy/wsypujemy mąkę, oliwa z oliwek, wodę i aromat cytrynowy. Mieszamy delikatnie drewniana łopatka tylko do połączenia składników. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Metalowa formę nacieramy oliwa i nakładamy na przemian po 2 łyżki ciasta białego i ciemnego. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem. Smacznego!