Rumowy sernik na spodzie z pomarańczowym brownie
Rumowy sernik na spodzie z pomarańczowym brownie
Serniki to moje ulubione pozycje na blogu. Bardzo często goszczą w mojej kuchni. Dzisiaj jeden z najlepszych jakie do tej pory zrobiłem 🙂 Sernik rumowy na spodzie z pomarańczowym Brownie przypadnie Wam bardzo do gustu 🙂
Składniki
Sernik
- 250 gram mascarpone
- 250 gram ricotty
- 500 gram tłustego zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 36 gram mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki rumu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 gram cukru
- sok z ½ cytryny
Brownie
- 60 gram masła
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 55 gram cukru
- 82 gram mąki
- 1 jajko
- sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
- kieliszek rumu
Przygotowanie
- Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Sery dokładnie mieszamy lyzka drewniana. Następnie wsypujemy cukier, skorke cytrynowa i po kolei wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i rum. Dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu spodu wlewamy masę serową i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 55 minut. Studzimy. Smacznego.