Rumowy sernik na spodzie z pomarańczowym brownie

Rumowy sernik na spodzie z pomarańczowym brownie

Rumowy sernik na spodzie z pomarańczowym brownie

Serniki to moje ulubione pozycje na blogu. Bardzo często goszczą w mojej kuchni. Dzisiaj jeden z najlepszych jakie do tej pory zrobiłem 🙂 Sernik rumowy na spodzie z pomarańczowym Brownie przypadnie Wam bardzo do gustu 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Sernik

  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram ricotty
  • 500 gram tłustego zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 36 gram mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki rumu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 gram cukru
  • sok z ½ cytryny

Brownie

  • 60 gram masła
  • 100 gram czekolady gorzkiej 70%
  • 55 gram cukru
  • 82 gram mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
  • kieliszek rumu

Przygotowanie
 

  • Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Sery dokładnie mieszamy lyzka drewniana. Następnie wsypujemy cukier, skorke cytrynowa i po kolei wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i rum. Dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu spodu wlewamy masę serową i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 55 minut. Studzimy. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.