Czekoladowe ciasto z morelami i ganache czekoladowym

Czekoladowe ciasto z morelami i ganache czekoladowym

Czekoladowe ciasto z morelami i ganache czekoladowym

Za oknami znów zrobiło się biało i mroźno, przyda się coś na rozgrzanie, a nic nie działa lepiej jak czekolada. Zgadzacie się?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 78 gram mąki pszennej
  • 90 gram cukru
  • 70 gram masła
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17 gram cukru pudru

Dżem morelowy

  • 400 gram świeżych moreli
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 100 ml rumu
  • 1 łyżeczka żelatyny

Ganache czekoladowy

  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy dżem. Morele obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, rumem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy napęczniałą żelatynę. Zdejmujemy z ognia. Ciasto kroimy na pół i wypełniamy pomiędzy dżemem. Odstawiamy do zastygnięcia. W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i łączymy składniki. Wylewamy na ciasto. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.