Czekoladowe ciasto z morelami i ganache czekoladowym
Czekoladowe ciasto z morelami i ganache czekoladowym
Za oknami znów zrobiło się biało i mroźno, przyda się coś na rozgrzanie, a nic nie działa lepiej jak czekolada. Zgadzacie się?
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 78 gram mąki pszennej
- 90 gram cukru
- 70 gram masła
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 17 gram cukru pudru
Dżem morelowy
- 400 gram świeżych moreli
- 2 łyżki cukru
- skórka z 1 cytryny
- sok z ½ cytryny
- 100 ml rumu
- 1 łyżeczka żelatyny
Ganache czekoladowy
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy dżem. Morele obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, rumem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy napęczniałą żelatynę. Zdejmujemy z ognia. Ciasto kroimy na pół i wypełniamy pomiędzy dżemem. Odstawiamy do zastygnięcia. W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i łączymy składniki. Wylewamy na ciasto. Smacznego