Mazurek malinowy

Mazurek malinowy

Mazurek malinowy

W tym roku poszedłem trochę na łatwiznę i zrobiłem tylko mazurka 🙂 Oczywiście jak to zawsze bywa, nie byle jakiego tylko malinowego 🙂 Smakuje świetnie, a do tego jest zrobiony na żytnim spodzie <3 Wesołych Świąt 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Żytnie ciasto kruche

  • 150 gram mąki żytniej typ 2000
  • 90 gram masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 gram stewii

Mus malinowy

  • 300 gram malin
  • 2 żółtka
  • 40 gram stewii
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • orzeszki do dekoracji

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, stewię, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do lodówki i rozwałkowujemy. Przenosimy do formy na tartę i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie przygotujemy mus. Maliny blendujemy, odcedzamy na sitku, mieszamy z żółtkami, stewią, sokiem z cytryny, skórką i podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i gotujemy do moment aż mus zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dokładamy masło, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wypełniamy musem kruchy spód i dekorujemy orzeszkami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating