Mazurek malinowy
Mazurek malinowy
W tym roku poszedłem trochę na łatwiznę i zrobiłem tylko mazurka 🙂 Oczywiście jak to zawsze bywa, nie byle jakiego tylko malinowego 🙂 Smakuje świetnie, a do tego jest zrobiony na żytnim spodzie <3 Wesołych Świąt 🙂
Składniki
Żytnie ciasto kruche
- 150 gram mąki żytniej typ 2000
- 90 gram masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 gram stewii
Mus malinowy
- 300 gram malin
- 2 żółtka
- 40 gram stewii
- otarta skórka z połowy cytryny
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- orzeszki do dekoracji
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, stewię, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do lodówki i rozwałkowujemy. Przenosimy do formy na tartę i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie przygotujemy mus. Maliny blendujemy, odcedzamy na sitku, mieszamy z żółtkami, stewią, sokiem z cytryny, skórką i podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i gotujemy do moment aż mus zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dokładamy masło, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wypełniamy musem kruchy spód i dekorujemy orzeszkami. Smacznego!