Pełnoziarnista chałka

Pełnoziarnista chałka

Uwielbiam gorące i ciepłe pieczywo na śniadanie, lecz chałka jest zbyt kaloryczna w zwykłej wersji, dlatego postanowiłem ją odchudzić i przygotować zdrowszą wersję. Kto się skusi? 🙂

Składniki
  

Składniki

  • 25 gram świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 35 gram stewii
  • 45 gram roztopionego masła
  • 230 ml mleka
  • szczypta soli
  • 500 gram mąki pszennej

Przygotowanie
 

  • Na początek przygotowujemy rozczyn, drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy mąkę wraz z solą. Wlewamy resztę mleka, stewię, wbijamy 2 jajka, masło i mieszamy. Na koniec dodajemy rozczyn i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy. Splatamy w warkocz, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.