Pełnoziarnista chałka
Pełnoziarnista chałka
Uwielbiam gorące i ciepłe pieczywo na śniadanie, lecz chałka jest zbyt kaloryczna w zwykłej wersji, dlatego postanowiłem ją odchudzić i przygotować zdrowszą wersję. Kto się skusi? 🙂
Składniki
Składniki
- 25 gram świeżych drożdży
- 3 jajka
- 35 gram stewii
- 45 gram roztopionego masła
- 230 ml mleka
- szczypta soli
- 500 gram mąki pszennej
Przygotowanie
- Na początek przygotowujemy rozczyn, drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy mąkę wraz z solą. Wlewamy resztę mleka, stewię, wbijamy 2 jajka, masło i mieszamy. Na koniec dodajemy rozczyn i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy. Splatamy w warkocz, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!