Chlebek pełnoziarnisty

Chlebek pełnoziarnisty

Chlebek pełnoziarnisty

Pieczecie czasami chleby w domu? Ja prawie co drugi dzień 😉 Dzisiaj prosty na chleb pełnoziarnisty bez zakwasu.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 450 gram mąki pełnoziarnistej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 świeżych drożdży

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy rozczyn, w szklance rozpuszczamy drożdże z wodą i cukrem. W międzyczasie przesiewamy mąkę, którą mieszamy z solą i resztą wody. Na koniec dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.