Pełnoziarniste drożdżówki serowo-limonkowe

Pełnoziarniste drożdżówki serowo-limonkowe

Pełnoziarniste drożdżówki serowo-limonkowe

Drożdżówki to jedne z moich ulubionych słodyczy, które w dzieciństwie kupowali mi rodzice w piekarni 🙂 Zastanawiam się czemu nie robiliśmy ich w domu? W każdym razie te co zrobiłem dzisiaj są najlepsze jakie do tej pory jadłem 🙂 Spróbujecie?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 20 gram świeżych drożdży
  • 250 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 gram stewii
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka roztopionego masła

Masa serowa

  • 180 gram zmielonego twarogu
  • 20 gram stewii
  • 1 żółtko
  • sok z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, wlewamy resztę mleka, masło i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec wlewamy przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy 5 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy z żółtkiem i stewią. Dodajemy sok i skórkę z limonki oraz twaróg i dokładnie mieszamy. W kulkach robimy zagłębienie szklanką i nakładamy farsz. Ciasto smarujemy roztrzepany jajkiem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.