Pełnoziarniste drożdżówki serowo-limonkowe
Pełnoziarniste drożdżówki serowo-limonkowe
Drożdżówki to jedne z moich ulubionych słodyczy, które w dzieciństwie kupowali mi rodzice w piekarni 🙂 Zastanawiam się czemu nie robiliśmy ich w domu? W każdym razie te co zrobiłem dzisiaj są najlepsze jakie do tej pory jadłem 🙂 Spróbujecie?
Składniki
Ciasto
- 20 gram świeżych drożdży
- 250 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 10 gram stewii
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka roztopionego masła
Masa serowa
- 180 gram zmielonego twarogu
- 20 gram stewii
- 1 żółtko
- sok z 1 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- 2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, wlewamy resztę mleka, masło i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec wlewamy przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy 5 minut i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy z żółtkiem i stewią. Dodajemy sok i skórkę z limonki oraz twaróg i dokładnie mieszamy. W kulkach robimy zagłębienie szklanką i nakładamy farsz. Ciasto smarujemy roztrzepany jajkiem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Smacznego!