Półsłodki sernik wiśniowy na żytnim spodzie

Półsłodki sernik wiśniowy na żytnim spodzie

Półsłodki sernik wiśniowy na żytnim spodzie

Pomysłów na mniej kaloryczne ciasta mam wiele, tym razem zrobiłem sernik 🙂 Zawiera cukier, ale o obniżonym indeksie glikemicznym i ciekawym smaku 🙂 Wszystko zwieńcza żytni spód 🙂 Idealny dla wszystkich co się odchudzają 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Spód

  • 150 gram mąki pszennej żytniej razowej
  • 75 ml mleka 1,5 %
  • 50 gram masła
  • 25 gram cukru kokosowego
  • szczypta soli

Sernik

  • 250 gram ricotty
  • 250 gram mascarpone
  • 500 gram zmielonego chudego twarogu
  • 3 jajka
  • 125 gram cukru kokosowego
  • 165 gram wiśni
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sok z limonki

Przygotowanie
 

  • Na początek zabieramy się za spód naszego sernika. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Następnie wyciągamy ciasto i zaczynamy wyrabiać. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg spodu od tortownicy i pieczemy 15 minut, do zarumienienia brzegów. Studzimy. Składniki sernika, wkładamy miski i miksujemy tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 65 minut w temperaturze 150 stopni. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.