Półsłodki sernik wiśniowy na żytnim spodzie

Półsłodki sernik wiśniowy na żytnim spodzie
Pomysłów na mniej kaloryczne ciasta mam wiele, tym razem zrobiłem sernik 🙂 Zawiera cukier, ale o obniżonym indeksie glikemicznym i ciekawym smaku 🙂 Wszystko zwieńcza żytni spód 🙂 Idealny dla wszystkich co się odchudzają 🙂
Składniki
Spód
- 150 gram mąki pszennej żytniej razowej
- 75 ml mleka 1,5 %
- 50 gram masła
- 25 gram cukru kokosowego
- szczypta soli
Sernik
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- 500 gram zmielonego chudego twarogu
- 3 jajka
- 125 gram cukru kokosowego
- 165 gram wiśni
- 2 łyżki mąki jaglanej
- otarta skórka z 1 limonki
- sok z limonki
Przygotowanie
- Na początek zabieramy się za spód naszego sernika. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Następnie wyciągamy ciasto i zaczynamy wyrabiać. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg spodu od tortownicy i pieczemy 15 minut, do zarumienienia brzegów. Studzimy. Składniki sernika, wkładamy miski i miksujemy tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 65 minut w temperaturze 150 stopni. Smacznego!