Jesienny duet

Jesienny duet

Jesienny duet

Jesienna pogoda jest szarobura, lecz kuchnia mieni się pięknymi kolorami. Dzisiejsze ciasto to połączenie pysznego, wilgotnego ciasta marchewkowego, sernika dyniowego i pysznych szarych renet <3 Czego chcieć więcej? 🙂
Porcje 6 osób

Składniki
  

Ciasto marchewkowe

  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanka startej marchewki
  • 2 jajka
  • ½ szklanka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanki cukru
  • szczypta soli

Sernik dyniowy

  • 250 gram ricotty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 125 gram musu z pieczonej dyni hokkaido
  • otarta skórka z pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 50 gram cukru
  • 30 gram skrobi ziemniaczanej

Ciasto kruche

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli

Dekoracja

  • 2 szare renety

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy okrąg o wielkości średnicy tortownicy i wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Resztę ciasta oklejamy rant dookoła, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 11 minut. Ciasto powinno lekko się zrumienić. Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około 30 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku. Studzimy 10 minut i zajmujemy się sernikiem. Do miski wkładamy ricottę, wsypujemy cukier, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie miksujemy. Następnie wbijamy jajko, mus z dyni i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy przez 25 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorację wykonujemy z szarych renet. Jabłka obieramy ze skórki i pokrojone pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 7 minut. Z pozostałego nam ciasta wycinamy listki i pieczemy je w 180 stopniach, aż do przybrania złotego koloru. Na koniec z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.