Jesienny duet
Jesienny duet
Jesienna pogoda jest szarobura, lecz kuchnia mieni się pięknymi kolorami. Dzisiejsze ciasto to połączenie pysznego, wilgotnego ciasta marchewkowego, sernika dyniowego i pysznych szarych renet <3 Czego chcieć więcej? 🙂
Składniki
Ciasto marchewkowe
- ¾ szklanki mąki
- ½ szklanka startej marchewki
- 2 jajka
- ½ szklanka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ⅓ szklanki cukru
- szczypta soli
Sernik dyniowy
- 250 gram ricotty
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 125 gram musu z pieczonej dyni hokkaido
- otarta skórka z pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 50 gram cukru
- 30 gram skrobi ziemniaczanej
Ciasto kruche
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
Dekoracja
- 2 szare renety
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut, rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy okrąg o wielkości średnicy tortownicy i wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Resztę ciasta oklejamy rant dookoła, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 11 minut. Ciasto powinno lekko się zrumienić. Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około 30 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku. Studzimy 10 minut i zajmujemy się sernikiem. Do miski wkładamy ricottę, wsypujemy cukier, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie miksujemy. Następnie wbijamy jajko, mus z dyni i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy przez 25 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorację wykonujemy z szarych renet. Jabłka obieramy ze skórki i pokrojone pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 7 minut. Z pozostałego nam ciasta wycinamy listki i pieczemy je w 180 stopniach, aż do przybrania złotego koloru. Na koniec z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!