Chlebek razowo-grahamowy i domowe kajzerki

Chlebek razowo-grahamowy i domowe kajzerki

Chlebek razowo-grahamowy i domowe kajzerki

Zacząłem ostatnio bardzo dużo piec, ale żeby nie było, że piekę tylko słodkie rzeczy, dzisiaj przepis na chlebek pełnoziarnisty i domowe kajzerki. Przydaje się zwłaszcza, gdy święto wypada w sobotę i nie tylko 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Chlebek

  • 240 gram mąki pszennej graham typ 1850
  • 200 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 50 gram mąki pszennej typ 450
  • 320 ml letniej wody
  • 100 gram ziaren słonecznika
  • 15 gram świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Kajzerki

  • 250 gram mąki pszennej typ 550
  • 10 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki letniej wody

Przygotowanie
 

  • Na początek robimy zaczyn. Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Mąkę przesiewamy wkładamy ziarna słonecznika, drożdże, sól, resztę wody i wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Podobnie robimy z kajzerkami. Zaczynamy od zaczynu. Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, roztopione masło, sól i drożdże. Wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić i odstawiamy na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, formujemy bułeczki i zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, powinny zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i kajzerki pieczemy na złoty kolor przez 25 minut, chlebek przez 50 minut.Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.