Chlebek razowo-grahamowy i domowe kajzerki
Chlebek razowo-grahamowy i domowe kajzerki
Zacząłem ostatnio bardzo dużo piec, ale żeby nie było, że piekę tylko słodkie rzeczy, dzisiaj przepis na chlebek pełnoziarnisty i domowe kajzerki. Przydaje się zwłaszcza, gdy święto wypada w sobotę i nie tylko 😉
Składniki
Chlebek
- 240 gram mąki pszennej graham typ 1850
- 200 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 50 gram mąki pszennej typ 450
- 320 ml letniej wody
- 100 gram ziaren słonecznika
- 15 gram świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Kajzerki
- 250 gram mąki pszennej typ 550
- 10 gram świeżych drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki letniej wody
Przygotowanie
- Na początek robimy zaczyn. Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Mąkę przesiewamy wkładamy ziarna słonecznika, drożdże, sól, resztę wody i wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Podobnie robimy z kajzerkami. Zaczynamy od zaczynu. Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, roztopione masło, sól i drożdże. Wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, formujemy bułeczki i zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, powinny zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i kajzerki pieczemy na złoty kolor przez 25 minut, chlebek przez 50 minut.Smacznego!