Duet sernikowo-czekoladowy z błyszczącą polewą

Duet sernikowo-czekoladowy z błyszczącą polewą

Duet sernikowo-czekoladowy z lustrzaną polewą

Tradycją się stało, że późnym wieczorem moje kochane ciasta lądują na Waszych monitorach 😛 Zaczynam torturę 😉 Dzisiaj od pysznego duetu brownie cytrynowego, z pistacjami, sernikiem, musem truskawkowy i lustrzaną polewą, zamknięte kruchym cieście kakaowym, co Wy na to? 🙂
Porcje 6 osoby

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 100 gram mąki
  • 50 gram masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 gram kakao

Masa serowa

  • 250 gram ricotty
  • 250 gram mascarpone
  • 2 jajka
  • 125 gram cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • skórka z 1 cytryny
  • odrobina aromatu cytrynowego
  • 40 gram skrobi ziemniaczanej

Mus owocowy

  • 200 gram truskawek
  • 1 łyżeczka agaru
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Polewa Błyszcząca

  • 75 gram cukru
  • 25 ml wody
  • 25 gram soku z truskawek
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru

Brownie 16cm

  • 60 gram masła
  • 100 gram czekolady gorzkiej 70%
  • 55 gram cukru
  • 82 gram mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki cytryny i otarta skórka z 1 cytryny
  • 200 gram pistacji

Przygotowanie
 

  • Pierwszy etap to zrobienie ciasta kruchego 😉 Mąkę i kakao wsypujemy do miski, mieszamy ze szczyptą soli,a następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim wnętrze tortownicy, zostawiając spód pusty. Wkładamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy brownie. Rozpuszczamy masło i w połowie dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z cytryny i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy i wsypujemy obrane pistacje. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Teraz zabieramy się za sernik. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę na brownie i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Studzimy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Następnie przystępujemy do przygotowania polewy truskawkowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy sok z truskawek, śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy klockami z białej czekolady,świeżymi owocami i opcjonalnie kruszonką, która mi została z kruchego ciasta. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.