Mini serniczek limonkowo-waniliowy, z musem z mango, liczi i polewą kokosowo-czekoladową, i kruchym ciastem z tapioki


Mini serniczek limonkowo-waniliowy, z musem z mango, liczi i polewą kokosowo-czekoladową, i kruchym ciastem z tapioki
Lubicie orientalne smaki? Jeżeli tak to bardzo przypadnie Wam do gustu ten o to serniczek 🙂 Jest bardzo prosty i mega smaczny 😉
Składniki
Kruche ciasto z tapioki
- 100 gram mąki z tapioki
- 50 gram masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Masa serowa
- 100 gram ricotty
- 100 gram mascarpone
- 1 jajko
- 50 gram cukru kokosowego nierafinowego house of asia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- skórka z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- 16 gram skrobi ziemniaczanej
Płynny mus z mango
- 100 gram pulpy z mango
- 1 łyżeczka agaru
- 20 gram cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Mus z liczi
- 10 gram sztuk liczi
- 1,5 łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Polewa kokosowo-czekoladowa
- 150 gram cukru
- 50 ml wody
- 50 ml mleczka kokosowego house of asia
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki agaru
- 50 gram kakao
Instrukcje
- Pierwszy etap to zrobienie ciasta kruchego 😉 Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy ze szczyptą soli,a następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopni 20-25 minut na złoty kolor.
- Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, skórkę z limonki i sok. Miksujemy i dodajemy jajko, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając się jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę do kokilków wypełniając połowę objętości naczynia i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 25 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Studzimy. Przygotowujemy mus płynny z mango. Pulpę zagotowujemy z cukrem do temperatury 60 stopni,wsypujemy agar i gotujemy przez 30 sekund, uzyskując temperaturę 80 stopni. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Liczi obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i wkładamy do garnka, gotujemy aż owoc puści sok. Blendujemy na gładką masę i podgrzewamy do temperatury wrzenia. Wsypujemy Agar i skrobię kukurydzianą, gotujemy przez 1-2 minuty. Wylewamy na pół-płynny mus z mango i zostawiamy do stężenia, gdy będzie gotowy, wkładamy zamrażalnika na 20 minut. Następnie wyjmujemy i przystępujemy do przygotowania polewy kokosowo-czekoladowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy, kakao i agar. Gotujemy przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, odczekujemy 3-4 minuty i wylewamy na sernik. Czekamy aż stężeje. Wykładamy na kruche ciasto z tapioki i posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego!