Mini serniczek limonkowo-waniliowy, z musem z mango, liczi i polewą kokosowo-czekoladową, i kruchym ciastem z tapioki

Mini serniczek limonkowo-waniliowy, z musem z mango, liczi i polewą kokosowo-czekoladową, i kruchym ciastem z tapioki

Mini serniczek limonkowo-waniliowy, z musem z mango, liczi i polewą kokosowo-czekoladową, i kruchym ciastem z tapioki

Lubicie orientalne smaki? Jeżeli tak to bardzo przypadnie Wam do gustu ten o to serniczek 🙂 Jest bardzo prosty i mega smaczny 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Kruche ciasto z tapioki

  • 100 gram mąki z tapioki
  • 50 gram masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 100 gram ricotty
  • 100 gram mascarpone
  • 1 jajko
  • 50 gram cukru kokosowego nierafinowego house of asia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 16 gram skrobi ziemniaczanej

Płynny mus z mango

  • 100 gram pulpy z mango
  • 1 łyżeczka agaru
  • 20 gram cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Mus z liczi

  • 10 gram sztuk liczi
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Polewa kokosowo-czekoladowa

  • 150 gram cukru
  • 50 ml wody
  • 50 ml mleczka kokosowego house of asia
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki agaru
  • 50 gram kakao

Przygotowanie
 

  • Pierwszy etap to zrobienie ciasta kruchego 😉 Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy ze szczyptą soli,a następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopni 20-25 minut na złoty kolor.
  • Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, skórkę z limonki i sok. Miksujemy i dodajemy jajko, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając się jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę do kokilków wypełniając połowę objętości naczynia i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 25 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Studzimy. Przygotowujemy mus płynny z mango. Pulpę zagotowujemy z cukrem do temperatury 60 stopni,wsypujemy agar i gotujemy przez 30 sekund, uzyskując temperaturę 80 stopni. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Liczi obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i wkładamy do garnka, gotujemy aż owoc puści sok. Blendujemy na gładką masę i podgrzewamy do temperatury wrzenia. Wsypujemy Agar i skrobię kukurydzianą, gotujemy przez 1-2 minuty. Wylewamy na pół-płynny mus z mango i zostawiamy do stężenia, gdy będzie gotowy, wkładamy zamrażalnika na 20 minut. Następnie wyjmujemy i przystępujemy do przygotowania polewy kokosowo-czekoladowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy, kakao i agar. Gotujemy przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, odczekujemy 3-4 minuty i wylewamy na sernik. Czekamy aż stężeje. Wykładamy na kruche ciasto z tapioki i posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.