Pani jesień

Pani jesień

Pani jesień

Piękna złota Pani jesień czy znacie ją? To ciasto robiła moja babcia, zmieniłem w nim całe kawałki jabłek i śliwek na mus 😉 Do tego pyszne ciasto dyniowo-pomarańczowe. Skusicie się na randkę z jesienią? 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

  • 125 gram upieczonej dyni hokkaido
  • 160 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 gram orzechów laskowych

Mus ze śliwek

  • 12 śliwek węgierek
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki agaru

Mus z jabłek

  • Mus z jabłek:
  • 3 duże jablka ligole, championu lub koszele
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki agaru
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z pomarańczy, oliwę i sproszkowane orzechy. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać na spód tortownicy, wyłożony papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach 25-30 minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Przestudzić i przekroić na 3 części. W rondelku zagotować śliwki z wodą, w drugim jabłka z cytryną, gdy zmiękną zblendować i dosypać agar. Gotować jeszcze około minuty. Na spód wylać śliwki, przykryć blatem, wylać jabłka, przykryć blatem, udekorować cukrem pudrem i świeżym śliwkami. Odstawić do stężenia. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.