Pani jesień
Pani jesień
Piękna złota Pani jesień czy znacie ją? To ciasto robiła moja babcia, zmieniłem w nim całe kawałki jabłek i śliwek na mus 😉 Do tego pyszne ciasto dyniowo-pomarańczowe. Skusicie się na randkę z jesienią? 🙂
Składniki
Ciasto dyniowo-pomarańczowe
- 125 gram upieczonej dyni hokkaido
- 160 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 gram orzechów laskowych
Mus ze śliwek
- 12 śliwek węgierek
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki agaru
Mus z jabłek
- Mus z jabłek:
- 3 duże jablka ligole, championu lub koszele
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki agaru
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Przygotowanie
- Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z pomarańczy, oliwę i sproszkowane orzechy. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać na spód tortownicy, wyłożony papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach 25-30 minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Przestudzić i przekroić na 3 części. W rondelku zagotować śliwki z wodą, w drugim jabłka z cytryną, gdy zmiękną zblendować i dosypać agar. Gotować jeszcze około minuty. Na spód wylać śliwki, przykryć blatem, wylać jabłka, przykryć blatem, udekorować cukrem pudrem i świeżym śliwkami. Odstawić do stężenia. Smacznego!