Jesienne serduszka

Jesienne serduszka

Jesienne serduszka

Te ciasteczka są idealne dla wszystkich, którzy chcą umilić sobie kilka chwil przy porannej kawie czy spotkaniu ze znajomymi. Doskonale również sprawdzają się na długie jesienne wieczory 🙂
Porcje 12 1

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 100 gram masła
  • 300 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z ½ pomarańczy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 3 szare renety
  • 2 gruszki konferencje
  • sok z 1 cytryny
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • woda do przykrycia do połowy owocow
  • ½ łyżeczka goździków

Glazura

  • 1 jajko
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie
 

  • Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy ze szczypta soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko i wlewamy sok z pomarańczy ze skórką. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka i gruszki kroimy w kostkę, zalewamy wodą tak aby przykrywala do połowy owoce i gotujemy aż do zmięknięcia. Następnie doprawiamy do smaku i blendujemy na gładką pulpę. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na cienki 1cm placek. Wykładamy na 1 farsz i przykrywamy drugim. Wycinamy kształt, smarujemy z wierzchu glazurą i pieczemy w 180 stopniach (okolo 20 minut) na złoty kolor. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.