Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Przyznaję się, ale nigdy nie byłem na imprezie halloweenowej, ale tych babeczek po prostu nie potrafię sobie odmówić. Wilgotne, aromatyczne i straszą po nocach 😛 Bardzo proste na imprezę halloweenowa 😉
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Składniki

  • 125 gram upieczonej dyni hokkaido
  • 160 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 60 gram sproszkowanych pistacji

Sos

  • 60 gram owoców leśnych

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z pomarańczy, oliwę, przyprawy i sproszkowane pistacje. Dodać zblendowana dynię i wymieszać. Połaczyć z suchymi składnikami, wymieszać dokładnie. Wylać do formy. Piec w 170 stopniach 15 minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Przestudzić. W rondelku zagotować owoce az puszczą sok, zagęścić ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej i polać babeczki. Smacznego!
  • Z tego przepisu wychodzi około 12 babeczek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.