Babeczki dyniowe
Babeczki dyniowe
Przyznaję się, ale nigdy nie byłem na imprezie halloweenowej, ale tych babeczek po prostu nie potrafię sobie odmówić. Wilgotne, aromatyczne i straszą po nocach 😛 Bardzo proste na imprezę halloweenowa 😉
Składniki
Składniki
- 125 gram upieczonej dyni hokkaido
- 160 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka anyżu
- 60 gram sproszkowanych pistacji
Sos
- 60 gram owoców leśnych
Przygotowanie
- Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z pomarańczy, oliwę, przyprawy i sproszkowane pistacje. Dodać zblendowana dynię i wymieszać. Połaczyć z suchymi składnikami, wymieszać dokładnie. Wylać do formy. Piec w 170 stopniach 15 minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Przestudzić. W rondelku zagotować owoce az puszczą sok, zagęścić ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej i polać babeczki. Smacznego!
- Z tego przepisu wychodzi około 12 babeczek