Łosoś w pistacjowej panierce z gotowanymi warzywami i roszponką
Łosoś w pistacjowej panierce z gotowanymi warzywami i roszponką
Złamię tradycję i zamiast słodkości dzisiaj przepis na słony obiadek 😉 Pyszny łosoś w chrupiącej, pistacjowej panierce z gotowanymi warzywami i pyszna kasza 😉 Zjedlibyście taki obiadek? 😉
Składniki
Składniki
- 1 opakowanie Trendy Lunch pęczak, kasza bulgur, soczewica
- 100 gram pistacji
- 200 gram bułki tartej
- 1 jajko
- 400 gram fileta z łososia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka mleka
- gouda/cheddar 200g
- sól i pieprz do smaku
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- 1 brokuł
- 200 gram małych marchewek
- 200 gram pieczarek
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki oregano
- sok z połówki cytryny
- roszponka
Przygotowanie
- Pistacje obieramy i mielimy na pył. Łososia obieramy ze skóry, nacieramy solą, pieprzem,kurkuma i oregano, odstawiamy na bok. Marchewki obieramy, brokuł przelewamy zimną wodą i razem z marchewkami gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie wstawiamy wodę na kaszę, gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Bierzemy się za sos. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy powoli masło, cały czas mieszając, dodajemy mąkę i roztopiony ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem, kolendra, gałka muszkatołowa i kwaśną śmietaną. Pieczarki smażymy w rondelku na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy masło. Łososia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i panierce. Smażymy na złoty kolor. Kasze odlewamy sitku. Nakładamy kawałek filetu z łososia,skrapiamy cytryną, pieczarki i ugotowane warzywa. Nakładamy sos i dekorujemy roszponka. Smacznego!