Łosoś w pistacjowej panierce z gotowanymi warzywami i roszponką

Łosoś w pistacjowej panierce z gotowanymi warzywami i roszponką

Łosoś w pistacjowej panierce z gotowanymi warzywami i roszponką

Złamię tradycję i zamiast słodkości dzisiaj przepis na słony obiadek 😉 Pyszny łosoś w chrupiącej, pistacjowej panierce z gotowanymi warzywami i pyszna kasza 😉 Zjedlibyście taki obiadek? 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1 opakowanie Trendy Lunch pęczak, kasza bulgur, soczewica
  • 100 gram pistacji
  • 200 gram bułki tartej
  • 1 jajko
  • 400 gram fileta z łososia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • gouda/cheddar 200g
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • 1 brokuł
  • 200 gram małych marchewek
  • 200 gram pieczarek
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki oregano
  • sok z połówki cytryny
  • roszponka

Przygotowanie
 

  • Pistacje obieramy i mielimy na pył. Łososia obieramy ze skóry, nacieramy solą, pieprzem,kurkuma i oregano, odstawiamy na bok. Marchewki obieramy, brokuł przelewamy zimną wodą i razem z marchewkami gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie wstawiamy wodę na kaszę, gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Bierzemy się za sos. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy powoli masło, cały czas mieszając, dodajemy mąkę i roztopiony ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem, kolendra, gałka muszkatołowa i kwaśną śmietaną. Pieczarki smażymy w rondelku na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy masło. Łososia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i panierce. Smażymy na złoty kolor. Kasze odlewamy sitku. Nakładamy kawałek filetu z łososia,skrapiamy cytryną, pieczarki i ugotowane warzywa. Nakładamy sos i dekorujemy roszponka. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.