Babcine rogaliki z frużeliną truskawkową
Babcine rogaliki z frużeliną truskawkową
Pyszne, delikatne i pulchniutkie z pysznym nadzieniem ;), takie są właśnie babcine rogaliki 🙂 Lubicie je? 🙂
Składniki
Ciasto
- 4,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 20 gram drozdzy
- 100 gram masła
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 60 gram cukru
Glazura
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
Frużelina truskawkowa
- 500 gram truskawek
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól. Drożdże z cukrem zalewamy ciepłym mlekiem do połowy szklanki i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wlewamy zaczyn i mieszamy dokładnie. Wbijamy jajka i powoli wlewamy roztopione masło z mlekiem. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy nie będzie się kleiło do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Truskawki wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wsypujemy agar i gotujemy jeszcze przez 2 minuty, odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy do środka i formujemy rogaliki. W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy z wierzchu ciasto. Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut na złoty kolor. Smacznego!