Babcine rogaliki z frużeliną truskawkową

Babcine rogaliki z frużeliną truskawkową

Babcine rogaliki z frużeliną truskawkową

Pyszne, delikatne i pulchniutkie z pysznym nadzieniem ;), takie są właśnie babcine rogaliki 🙂 Lubicie je? 🙂
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Ciasto

  • 4,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 20 gram drozdzy
  • 100 gram masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 60 gram cukru

Glazura

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Frużelina truskawkowa

  • 500 gram truskawek
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżeczka agaru

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól. Drożdże z cukrem zalewamy ciepłym mlekiem do połowy szklanki i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wlewamy zaczyn i mieszamy dokładnie. Wbijamy jajka i powoli wlewamy roztopione masło z mlekiem. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy nie będzie się kleiło do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Truskawki wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wsypujemy agar i gotujemy jeszcze przez 2 minuty, odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy do środka i formujemy rogaliki. W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy z wierzchu ciasto. Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut na złoty kolor. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.