Rogale nadziane białym makiem
Rogale nadziane białym makiem
Miałem ostatecznie nie robić rogali, ale koniec końców przekonali mnie i o to są 🙂 Powiem Wam, że był to doskonały wybór, najlepsze jakie jadłem w życiu 🙂 Nieprzesłodzone, z delikatną warstwą lukru i mocno orzechowe <3 Jak świętować to tylko na słodko!! Przyznajcie się ile dzisiaj ich zjedliście? 🙂
Składniki
Ciasto
- 250 gram mąki pszennej tortowej 40 gr
- ½ szklanki mleka 35gr
- 100 gram masła 3,21 zł
- 1 jajko 70 gr
- 10 gram suchych drożdży 12 gr
- 3 łyżki cukru 8 gr
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,21 zł
Nadzienie
- 150 gram maku białego 3,67 zł
- ½ szklanki cukru pudru 14 gr
- sok z 1 pomarańczy 1,19 zł wraz ze skórką
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 50 gram migdałów 1,7 zł
- 50 gram orzechów laskowych 4,50
- 40 gram masła 2,59 zł
Glazura
- 1 jajko 70 gr
- 1 łyżka mleka 3 gr
Lukier pomarańczowy
- sok z 1 pomarańczy 1,19
- ¾ szklanki cukru pudru 25 gr
Przygotowanie
- Na początek robię rozczyn. Mąkę przesiewam do miski i mieszam ze szczyptą soli. Następnie dodaję rozpuszczone drożdże, roztopione masło(15g) i resztę składników. Wyrabiam tylko do połączenia składników i odstawiam do lodówki na 45 minut, owinięte w folię. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na prostokąt. Rozsmarowuje masło na powierzchni, zostawiając 0,5 cm marginesu i składam od góry w ⅓ prostokąta, przykrywam resztą ciasta. Zlepiam boki i jeszcze raz rozwałkowuję, i powtarzam czynność. Znów owijam folią i chłodzę przez 45 minut. Czynność tą powtarzam jeszcze 3 razy co 45 minut. Po ostatnim złożeniu ciasto schładzam przez całą noc w lodówce.
- Nadzienie robi się bardzo prosto, na początek sparzamy mak wraz z orzechami i migdałami przez 15 minut, mielimy dwukrotnie i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na cienki prostokąt, wycinamy trójkąty i nakładamy farsz na całej powierzchni. Zawijamy rogale i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez kolejne 40 minut. Powinny podwoić swoją objętość. Po tym czasie smarujemy glazurą z jajka i mleka, i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut na złoty, brązowy kolor 😉 Oczywiście jak ktoś woli bledsze, można wyjąć po 20 minutach 🙂 Pozostawiamy do ostygnięcia. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem i polewamy rogale. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego!