Rogale nadziane białym makiem

Rogale nadziane białym makiem

Rogale nadziane białym makiem

Miałem ostatecznie nie robić rogali, ale koniec końców przekonali mnie i o to są 🙂 Powiem Wam, że był to doskonały wybór, najlepsze jakie jadłem w życiu 🙂 Nieprzesłodzone, z delikatną warstwą lukru i mocno orzechowe <3 Jak świętować to tylko na słodko!! Przyznajcie się ile dzisiaj ich zjedliście? 🙂
Porcje 10 rogalów

Składniki
  

Ciasto

  • 250 gram mąki pszennej tortowej 40 gr
  • ½ szklanki mleka 35gr
  • 100 gram masła 3,21 zł
  • 1 jajko 70 gr
  • 10 gram suchych drożdży 12 gr
  • 3 łyżki cukru 8 gr
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,21 zł

Nadzienie

  • 150 gram maku białego 3,67 zł
  • ½ szklanki cukru pudru 14 gr
  • sok z 1 pomarańczy 1,19 zł wraz ze skórką
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 50 gram migdałów 1,7 zł
  • 50 gram orzechów laskowych 4,50
  • 40 gram masła 2,59 zł

Glazura

  • 1 jajko 70 gr
  • 1 łyżka mleka 3 gr

Lukier pomarańczowy

  • sok z 1 pomarańczy 1,19
  • ¾ szklanki cukru pudru 25 gr

Przygotowanie
 

  • Na początek robię rozczyn. Mąkę przesiewam do miski i mieszam ze szczyptą soli. Następnie dodaję rozpuszczone drożdże, roztopione masło(15g) i resztę składników. Wyrabiam tylko do połączenia składników i odstawiam do lodówki na 45 minut, owinięte w folię. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na prostokąt. Rozsmarowuje masło na powierzchni, zostawiając 0,5 cm marginesu i składam od góry w ⅓ prostokąta, przykrywam resztą ciasta. Zlepiam boki i jeszcze raz rozwałkowuję, i powtarzam czynność. Znów owijam folią i chłodzę przez 45 minut. Czynność tą powtarzam jeszcze 3 razy co 45 minut. Po ostatnim złożeniu ciasto schładzam przez całą noc w lodówce.
  • Nadzienie robi się bardzo prosto, na początek sparzamy mak wraz z orzechami i migdałami przez 15 minut, mielimy dwukrotnie i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na cienki prostokąt, wycinamy trójkąty i nakładamy farsz na całej powierzchni. Zawijamy rogale i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez kolejne 40 minut. Powinny podwoić swoją objętość. Po tym czasie smarujemy glazurą z jajka i mleka, i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut na złoty, brązowy kolor 😉 Oczywiście jak ktoś woli bledsze, można wyjąć po 20 minutach 🙂 Pozostawiamy do ostygnięcia. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem i polewamy rogale. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating