Quiche ze szparagami i boczkiem

Quiche ze szparagami i boczkiem

Quiche ze szparagami i boczkiem

Otwieram sezon szparagowy 😉 Ponieważ jest on bardzo krótki nadchodzę z szybka odsieczą 😉 Na początek quiche ze szparagami. Wiecie jakie to jest pyszne? Jeżeli nie to na co czekacie? Marsz do sklepu i gotujemy 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • Pęczek szparagów
  • Śmietanka 30% 400ml
  • 200 gram boczku
  • 4 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 gram rukoli
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 łyżki cheddara
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Formujemy kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wypełniamy formę do tarty. Pieczemy w 190 stopniach aż do momentu, gdy lekko się zarumieni. Wyciągamy i rozkładamy po środku umyte szparagi, oczywiście odkrajamy zdrewniałe końce. Następnie w wysokim naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę, żółtka, przyprawy ,cheddar i parmezan. Na szparagi rozkładamy podsmażony wcześniej boczek i rukolę. Zalewamy masa śmietankowa i pieczemy w 160 stopniach aż do momentu, gdy masa będzie stała. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating