Quiche ze szparagami i boczkiem
Quiche ze szparagami i boczkiem
Otwieram sezon szparagowy 😉 Ponieważ jest on bardzo krótki nadchodzę z szybka odsieczą 😉 Na początek quiche ze szparagami. Wiecie jakie to jest pyszne? Jeżeli nie to na co czekacie? Marsz do sklepu i gotujemy 😉
Składniki
Ciasto kruche
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
Nadzienie
- Pęczek szparagów
- Śmietanka 30% 400ml
- 200 gram boczku
- 4 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- 200 gram rukoli
- 1 łyżka parmezanu
- 2 łyżki cheddara
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Formujemy kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wypełniamy formę do tarty. Pieczemy w 190 stopniach aż do momentu, gdy lekko się zarumieni. Wyciągamy i rozkładamy po środku umyte szparagi, oczywiście odkrajamy zdrewniałe końce. Następnie w wysokim naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę, żółtka, przyprawy ,cheddar i parmezan. Na szparagi rozkładamy podsmażony wcześniej boczek i rukolę. Zalewamy masa śmietankowa i pieczemy w 160 stopniach aż do momentu, gdy masa będzie stała. Smacznego!