Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Ciepło znowu do nas zawitało 🙂 Mam nadzieję, że na dłużej, bo trochę dzisiaj się zgrzałem. Oprócz chłodników, które w tamtym roku królowały na blogu, świetnymi propozycjami są również gazpacho 🙂 Klasykę wzbogaciłem o ciekawy akcent rzodkiewek, które dodają ostrego posmaku 🙂

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram pomidorów malinowych
  • 2 ogórki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 papryki żółta i zielona
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie
 

  • Pomidory sparzamy, kroimy w ćwiartki, dodajemy posiekaną cebulę, ząbki czosnku,ogórek i paprykę. Oproszamy sola i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie ścieramy rzodkiewkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy sok z cytryny, ocet, oliwę i sok pomidorowy, blendujemy na gładką masę. Jeżeli komuś przeszkadzają pestki z gniazd pomidorów lub ogórków, możemy przesiać przez sitko. Doprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Podajemy schłodzone z ulubionym dodatkiem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.