Gazpacho

Gazpacho
Ciepło znowu do nas zawitało 🙂 Mam nadzieję, że na dłużej, bo trochę dzisiaj się zgrzałem. Oprócz chłodników, które w tamtym roku królowały na blogu, świetnymi propozycjami są również gazpacho 🙂 Klasykę wzbogaciłem o ciekawy akcent rzodkiewek, które dodają ostrego posmaku 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram pomidorów malinowych
- 2 ogórki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- pęczek rzodkiewek
- 2 papryki żółta i zielona
- 500 ml soku pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie
- Pomidory sparzamy, kroimy w ćwiartki, dodajemy posiekaną cebulę, ząbki czosnku,ogórek i paprykę. Oproszamy sola i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie ścieramy rzodkiewkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy sok z cytryny, ocet, oliwę i sok pomidorowy, blendujemy na gładką masę. Jeżeli komuś przeszkadzają pestki z gniazd pomidorów lub ogórków, możemy przesiać przez sitko. Doprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Podajemy schłodzone z ulubionym dodatkiem. Smacznego!