Tort koliber

Tort koliber

Tort koliber

Dzisiaj kończę 29 lat zleciało jak nie wiem, ale wiecie co? Czuję się nadal młody i piękny haha 🙂 Przez ostatnie 1,5 roku realizuje cele by spełnić swoje marzenia, więc mogę powiedzieć, że dopiero 1,5 roku temu zacząłem żyć 😉 Poczęstujcie się koliberkiem 😉 Ten pyszny i zaskakujący w smaku tort jest bardzo prosty i mega smaczny, zróbcie swojej połówce na urodziny będzie zachwycona 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto(tortownica 26cm)

  • 500 gram mąki pszennej
  • 350 gram cukier
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 200 gram świeżego ananasa lub z puszki
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ dojrzałego mango
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • łyżka rumu lub aromat rumowy
  • 150 gram pistacji

Krem limonkowy

  • 400 gram serka śmietankowego
  • garść listków mięty
  • otarta skórka i sok z limonki
  • 200 gram cukru pudru opcjonalnie
  • 150 gram masła

Przygotowanie
 

  • Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Owoce blendujemy na gładki mus i miksujemy z jajkami, oliwa i alkoholem. Łączymy ze sobą oba typu składników i dokładnie miksujemy. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia i dzielimy ciasto na 2 części. Wlewamy do obu tortownic ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy oba blaty, a w międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy cukier z serkiem i masłem. Dodajemy skórkę z limonki, sok i posiekaną drobno miętę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy blaty kremem i na wierzchu posypujemy pyłem z pistacji. Ten ostatni dodatek dodaje super chrupiąca teksturę 😉 Gotowe, prawda, że proste?:)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.