Tort koliber
Tort koliber
Dzisiaj kończę 29 lat zleciało jak nie wiem, ale wiecie co? Czuję się nadal młody i piękny haha 🙂 Przez ostatnie 1,5 roku realizuje cele by spełnić swoje marzenia, więc mogę powiedzieć, że dopiero 1,5 roku temu zacząłem żyć 😉 Poczęstujcie się koliberkiem 😉 Ten pyszny i zaskakujący w smaku tort jest bardzo prosty i mega smaczny, zróbcie swojej połówce na urodziny będzie zachwycona 🙂
Składniki
Ciasto(tortownica 26cm)
- 500 gram mąki pszennej
- 350 gram cukier
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamon
- 200 gram świeżego ananasa lub z puszki
- 2 dojrzałe banany
- ½ dojrzałego mango
- 250 ml oliwy z oliwek
- 4 jajka
- łyżka rumu lub aromat rumowy
- 150 gram pistacji
Krem limonkowy
- 400 gram serka śmietankowego
- garść listków mięty
- otarta skórka i sok z limonki
- 200 gram cukru pudru opcjonalnie
- 150 gram masła
Przygotowanie
- Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Owoce blendujemy na gładki mus i miksujemy z jajkami, oliwa i alkoholem. Łączymy ze sobą oba typu składników i dokładnie miksujemy. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia i dzielimy ciasto na 2 części. Wlewamy do obu tortownic ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy oba blaty, a w międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy cukier z serkiem i masłem. Dodajemy skórkę z limonki, sok i posiekaną drobno miętę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy blaty kremem i na wierzchu posypujemy pyłem z pistacji. Ten ostatni dodatek dodaje super chrupiąca teksturę 😉 Gotowe, prawda, że proste?:)