Roladki wieprzowe z sosem śmietanowo-musztardowym
Roladki wieprzowe z sosem śmietanowo-musztardowym
Na jutrzejszy prosty i szybki obiad polecam roladki z polędwiczek wieprzowych z pysznym sosem śmietanowo-musztardowym. Brzmi ciekawie? Jeżeli tak zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Składniki
Składniki
- 500 gram polędwiczki wieprzowej
- Mały słoiczek kapar
- sól, pieprz do smaku
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 8 ziemniaków pokrojonych w plastrach
- świeży rozmaryn
- cheddar
- 250 ml opakowanie śmietanki 30%
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie
- Polędwiczki rozbijamy tłuczkiem do mięsa, nacieramy solą i pieprzem, a następnie do środka wkładamy po kawałku cheddaru, kilka kapar i zawijamy. Z zewnątrz owijamy szynką parmeńską. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, kładziemy świeży rozmaryn i podsmażamy delikatnie roladki. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry. Następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem rozmarynu i przekładamy, na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do 200 ℃ i pieczemy przez 20 minut. Następnie do tłuszczu na patelni wlewamy śmietankę, musztardę i doprawiamy do smaku solą, i pieprzem. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.Po upieczeniu polewamy mięso sosem. Smacznego!