Roladki wieprzowe z sosem śmietanowo-musztardowym

Roladki wieprzowe z sosem śmietanowo-musztardowym

Roladki wieprzowe z sosem śmietanowo-musztardowym

Na jutrzejszy prosty i szybki obiad polecam roladki z polędwiczek wieprzowych z pysznym sosem śmietanowo-musztardowym. Brzmi ciekawie? Jeżeli tak zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram polędwiczki wieprzowej
  • Mały słoiczek kapar
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 8 ziemniaków pokrojonych w plastrach
  • świeży rozmaryn
  • cheddar
  • 250 ml opakowanie śmietanki 30%
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie
 

  • Polędwiczki rozbijamy tłuczkiem do mięsa, nacieramy solą i pieprzem, a następnie do środka wkładamy po kawałku cheddaru, kilka kapar i zawijamy. Z zewnątrz owijamy szynką parmeńską. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, kładziemy świeży rozmaryn i podsmażamy delikatnie roladki. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry. Następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem rozmarynu i przekładamy, na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do 200 ℃ i pieczemy przez 20 minut. Następnie do tłuszczu na patelni wlewamy śmietankę, musztardę i doprawiamy do smaku solą, i pieprzem. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.Po upieczeniu polewamy mięso sosem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.