Karydopita
Karydopita
Dla wszystkich, którzy nie mogli się zjawić w Souvlaku,a chcieli skosztować kawałka, mam przepis. Jest prosty i szybko się robi, a przede wszystkim przepyszny <3.
Składniki
Ciasto
- 2 łyżki rumu
- 175 gram orzechy włoskie, migdały, laskowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅓ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 100 gram orzechów laskowych do posypania
Syrop
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- ½ szklanki cukru
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- ½ szklanki wody
Przygotowanie
- Żółtka ubijamy z rumem, skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie do rozdrabniacza wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cynamon, goździki, orzechy, proszek do pieczenia i cukier, i miksujemy na drobne kawałki, ale nie na pył! Dodajemy żółtkową masę, ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ stopni i pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i dokładnie nakłuwamy szpikulcem. Orzeszki laskowe kruszymy i rozsypujemy po całym cieście. Polewamy wystygniętym syropem. Smacznego