Karydopita

Karydopita

Karydopita

Dla wszystkich, którzy nie mogli się zjawić w Souvlaku,a chcieli skosztować kawałka, mam przepis. Jest prosty i szybko się robi, a przede wszystkim przepyszny <3.
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 2 łyżki rumu
  • 175 gram orzechy włoskie, migdały, laskowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 gram orzechów laskowych do posypania

Syrop

  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie
 

  • Żółtka ubijamy z rumem, skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie do rozdrabniacza wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cynamon, goździki, orzechy, proszek do pieczenia i cukier, i miksujemy na drobne kawałki, ale nie na pył! Dodajemy żółtkową masę, ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ stopni i pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i dokładnie nakłuwamy szpikulcem. Orzeszki laskowe kruszymy i rozsypujemy po całym cieście. Polewamy wystygniętym syropem. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.