Zupa minestrone
Zupa minestrone
Lubicie jarzyny? Myślę, że na pewno tak, a tym bardziej przyda się coś na rozgrzanie. Dzisiaj pogoda spłatała figla i prawie cały dzień było chłodno. Lecz dzisiejsza zupa, którą przygotowałem dla Was, nada się również na jesienne wieczory, które wielkimi krokami zbliżają się. Mamy jednak jeszcze miesiąc lata, więc korzystajmy z niego i z dobrodziejstwa warzyw, i owoców 🙂
Składniki
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 3-4 młode marchewki
- 1 młoda pietruszka
- 1 brokuł
- 1 żółta cukinia
- garść liści szpinaku baby
- 1 cebula dymka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści świeżej bazylii
- 1 garść świeżego oregano
- 1 pomidor
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 100 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie
- W małym rondelku rozgrzewam masło. Marchewki kroję w talarki, ziemniaki, pietruszkę, cebulę i cukinię w kostkę. Chwilę podsmażam, a następnie zalewam bulionem i dorzucam różyczki brokuła. Gotuję warzywa aż do miękkości, dolewam przecier pomidorowy, posiekane liście bazylii, oregano i szpinaku. Doprawiam do smaku, chociaż ja sam tego nie robiłem – zupa wyszła przepyszna 🙂 Gotuję przez moment i dekoruje pomidorami. Smacznego!