Zupa minestrone

Zupa minestrone

Zupa minestrone

Lubicie jarzyny? Myślę, że na pewno tak, a tym bardziej przyda się coś na rozgrzanie. Dzisiaj pogoda spłatała figla i prawie cały dzień było chłodno. Lecz dzisiejsza zupa, którą przygotowałem dla Was, nada się również na jesienne wieczory, które wielkimi krokami zbliżają się. Mamy jednak jeszcze miesiąc lata, więc korzystajmy z niego i z dobrodziejstwa warzyw, i owoców 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 młoda pietruszka
  • 1 brokuł
  • 1 żółta cukinia
  • garść liści szpinaku baby
  • 1 cebula dymka
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 pomidor
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie
 

  • W małym rondelku rozgrzewam masło. Marchewki kroję w talarki, ziemniaki, pietruszkę, cebulę i cukinię w kostkę. Chwilę podsmażam, a następnie zalewam bulionem i dorzucam różyczki brokuła. Gotuję warzywa aż do miękkości, dolewam przecier pomidorowy, posiekane liście bazylii, oregano i szpinaku. Doprawiam do smaku, chociaż ja sam tego nie robiłem – zupa wyszła przepyszna 🙂 Gotuję przez moment i dekoruje pomidorami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating