Zdrowe jagodzianki

Zdrowe jagodzianki

Zdrowe jagodzianki

Jagodzianki lub inaczej drożdżówki z jagodami to ulubiona przekąska lecz nie do końca zdrowa, dlatego postanowiłem napakować moje ciasto dużą ilością jagód, bez dosładzanego środka, ale za to z mlekiem kokosowym. I co wyszło? Pyszne i zdrowe nasze ulubione, maślane jagodzianki 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram mąki pszennej
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 200 gram masła
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 300 gram jagód
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 jajek

Przygotowanie
 

  • Na początek robimy rozczyn w szklance, w tym celu wsypujemy pokruszone drożdże, 3 łyżki podgrzanego mleka kokosowego, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciecz powinna podwoić swoją objętość. Następnie przesiewamy resztę mąki, wbijamy 4 jajka, dodajemy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie powoli dolewamy mleko(¾ szklanki), cały czas wyrabiając ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia, a następnie dodajemy stopione masło. Wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 1cm i wykrawamy z niego podłużne kawałki. Na środek wykładamy tyle jagód ile się zmieści, sklejamy ciasto i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachą. Wstawiamy do ciepłego piekarnika(100°C) i dajemy im wyrosnąć. Następnie wyciągamy blachę i smarujemy z wierzchu glazurą z jajka i mleka. Pieczemy w 200°C przez 15-17 minut na złoty kolor. Smacznego! Ps. z tego przepisu wychodzi około 10 jagodzianek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.