Klopsiki ala gołąbki z pomidorowym sosem curry
Klopsiki ala gołąbki z pomidorowym sosem curry
Idąc drogą prostych dań, które przydają zwłaszcza w tygodniu tym bardziej, gdy człowiek musi pracować od 9 do 17 i nie chce jeść na mieście w czasie pracy, to doskonałe danie, które nie zajmie więcej niż 40 minut 🙂 Jeżeli jesteście ciekawi jak się je robi to zapraszam do lektury 🙂
Składniki
Klopsiki
- 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 6 liści kapusty pekińskiej
- 200 gram ryżu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtaczania
- tłuszcz do smażenia
Sos pomidorowy
- 1 kg pomidorów
- 1,5 łyżki curry
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii
- 500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
- Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie mięso doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę kapustę pekińską. Wszystko mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W osobnym garnku blendujemy sparzone pomidory, dodajemy curry, bazylię i bulion warzywny, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 30 minut, aż do zgęstnienia sosu. W międzyczasie dokładamy usmażone klopsiki i co jakiś czas mieszamy. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!