Pide

Pide

Pide

Wakacje się skończyły, ale nie w mojej kuchni. Dzisiaj mam dla Was Pide czyli turecką pizzę z moim farszem. Jest to ciekawa alternatywa dla zwykłego kebaba;) W Warszawie nie widziałem żeby gdzieś ją serwowali, dlatego jeżeli macie ochotę na coś nowego i bardzo smacznego, to właśnie danie dla Was:)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej
  • 20 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml letniej wody

Farsz

  • 500 gram mięsa mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 kg pomidorów
  • czerwona cebula
  • ser do tarcia

Przygotowanie
 

  • Na początek robimy rozczyn w szklance i odstawiamy aż do wyrośnięcia. Następnie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, oliwę z oliwek i resztę wody, a następnie zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, a następnie dodajemy przyprawione mięso. Gdy będzie już gotowe wrzucamy sparzone i zblendowane pomidory, i redukujemy sos. Doprawiamy farsz do smaku i odstawiamy aż do wystygnięcia.
  • Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 4 część i formujemy kształt przypominający pływającą łódkę 😉 Po środku układamy farsz, na wierzchu kładziemy starty ser i czerwoną cebulę, a boki ciasta smarujemy oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 220°C i pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.