Pide
Pide
Wakacje się skończyły, ale nie w mojej kuchni. Dzisiaj mam dla Was Pide czyli turecką pizzę z moim farszem. Jest to ciekawa alternatywa dla zwykłego kebaba;) W Warszawie nie widziałem żeby gdzieś ją serwowali, dlatego jeżeli macie ochotę na coś nowego i bardzo smacznego, to właśnie danie dla Was:)
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej
- 20 gram świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml letniej wody
Farsz
- 500 gram mięsa mielonego
- ½ łyżeczki kolendry
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 1 kg pomidorów
- czerwona cebula
- ser do tarcia
Przygotowanie
- Na początek robimy rozczyn w szklance i odstawiamy aż do wyrośnięcia. Następnie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, oliwę z oliwek i resztę wody, a następnie zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, a następnie dodajemy przyprawione mięso. Gdy będzie już gotowe wrzucamy sparzone i zblendowane pomidory, i redukujemy sos. Doprawiamy farsz do smaku i odstawiamy aż do wystygnięcia.
- Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 4 część i formujemy kształt przypominający pływającą łódkę 😉 Po środku układamy farsz, na wierzchu kładziemy starty ser i czerwoną cebulę, a boki ciasta smarujemy oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 220°C i pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego!