Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa
Upały nadciągają, tak przynajmniej zapowiadają nasi kochani synoptycy, gdyby jednak zdarzył się chłodniejszy dzień lub kilka, doskonale na taką pogodę sprawdzi się zupa marchewkowa 🙂 Pyszna, aromatyczna i bardzo pożywna, przy okazji smakuje dzieciom! Sebie bardzo smakowała i spałaszował całą 🙂
Składniki
Składniki
- 1 kg młodej marchwi
- 1 świeży ananas
- 250 ml bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- pestki dyni do podania
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Masło roztapiamy w rondelku, przekładamy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę przysmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie wkładamy ananas, startą cebulę i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy kurkumą, imbirem i wlewamy mleczko kokosowe, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz do smaku, ale to już według uznania. Zagotowujemy przez 5 minut i podajemy z pestkami dyni. Smacznego!