Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Upały nadciągają, tak przynajmniej zapowiadają nasi kochani synoptycy, gdyby jednak zdarzył się chłodniejszy dzień lub kilka, doskonale na taką pogodę sprawdzi się zupa marchewkowa 🙂 Pyszna, aromatyczna i bardzo pożywna, przy okazji smakuje dzieciom! Sebie bardzo smakowała i spałaszował całą 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1 kg młodej marchwi
  • 1 świeży ananas
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • pestki dyni do podania
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Masło roztapiamy w rondelku, przekładamy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę przysmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie wkładamy ananas, startą cebulę i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy kurkumą, imbirem i wlewamy mleczko kokosowe, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz do smaku, ale to już według uznania. Zagotowujemy przez 5 minut i podajemy z pestkami dyni. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating